View Full Version : KMplayer problem z napisami + kodek zew.
kobrawerde
12-31-2008, 12:40 AM
Mam problem z KMplayerem tzn. mam komputer z CPU = 600Mhz więc dosyć słaby ...na początku instalacji wybieram zatem CPU do 1000Mhz i wewnętrzne kodeki ...niestety nie działa to zbyt dobrze choć procesor wykazuje zużycie od 48 do 84 % ...niby powinno być OK ale system się zawiesza :-( . Przyczyną tego jest jak doszedłem do wniosku kodeki wewnętrzne w KMplayer . Zmieniłem więc w opcjach żeby wybierał na początku kodek video zewnętrzny czyli u mnie Xvid-a najnowszego ..i o dziwo jest o wiele lepiej prawie niema zwiech systemu .
Niestety teraz gdy KMplayer chodzi z zew. kodekiem występuje brak synchronizacji napisów z filmem :-( ....
Może ktoś wie jak temu zaradzić ?
Waldemar Sikorski
12-31-2008, 01:28 AM
Podaj dane uzyskane po nacisnieciu ctrl+tab.
kobrawerde
12-31-2008, 02:59 AM
Już sobie poradziłem ...przynajmniej tak mi się zdaje :-) jak narazie chodzi OK komputer się nie zawiesza :-) (Epia 600 Mhz ) . Podaje rozwiązanie dla innych....zrezygnowałem z kodeka zew. na rzecz wewnętrznych ( nie mogłem sobie poradzić z synchro napisów) choć wydaje mi się iż kodek zew. był troszke lepszy ( barwa kolor ...ale mało się różni).Na zakladce wew. dekodery wideo/główne - zaznaczyłem tylko :Xvid/divx 3/4/5 a na zakladce wew. dekodery audio tylko : MP3
Jak narazie OK ... ale pytanie pozostaje czemu nie można złapać synchro napisów z zew. dekoderem video ?
Ps. Nie będe podawał danych spod Ctrl + TAB .... bo przecież każdy z was może sobie sprawdzić iż nie ma synchra napisów wraz z dekoderem zew. ...... i może sobie kliknąć Ctrl + TAB .....
kobrawerde
12-31-2008, 03:06 AM
Jako zew. dekoder miałem : Koepi's XviD Codec 1.2.1
link :[Only registered and activated users can see links]
Ale jak widze nie tylko ja mam taki problem ..cytat ..."Dzisiaj jeszcze walczyłem z tymi napisami i doszłem do dwóch dziwnych wniosków:
1. napisy w postaci klatkowej przerobione do srt działają prawidłowo tak jak pisałem wcześniej, ale te same napisy srt przerobione ponownie do postaci klatkowej ( microDVD programem "Subtitle Workshop" ) też już działają prawidłowo.
2. oryginalne napisy w postaci klatkowej bez żadnej ingerencji działają prawidłowo po ponownym ich wczytaniu po rozpoczęciu odtwarzania filmu. Wynika z tego, że konflikt występuje gdzieś na starcie odtwarzania.
Przyznam się szczerze, że teraz zgłupiałem
Dodam jeszcze że napisy w formacie sub idx też chodzą poprawnie.
Znalazłem przyczynę: leży ona po stronie zewnętrznego kodeka XVid, przy wewnętrzym kodeku jest wszystko w porządku. Pozostaje tylko kwestia jak to się ma do punktów 1 i 2 gdzie te same napisy raz działają raz nie w zależności od wykonanej "operacji" na nich ".....
a cały wątek można poczytać tu :[Only registered and activated users can see links]
kobrawerde
12-31-2008, 08:52 PM
Niestety zawcześnie pochwaliłem :-) ...znowu zwiecha systemu Win. XP ...tak więc wynika z tego iż na wew. dekoderach w moim przypadku KMplayer nie zadziała ...... a z zew. dekod. same problemy :-)
Może nowsze wersje programu KMplayer będą OK !
Pozdrawiam !!!
Doctor2k
01-02-2009, 09:11 PM
spróbuj ustawić super speed mode w kmp.
Co do napisów miałem ten sam problem dlatego używam wew. kodeka. Zauwarzyłem natomiast że w przypadku zew. kodeka xvid kmplayer nie podawal predkości filmu. (sekcja FRAME, po naciśnięcu TAB) i może przez to nie potrafił zsynchronizować napisów w postaci klatkowej (mdvd). Podobny problem miałem ostatnio ale po zainstalowaniu najnowszej wersji kmplayera wszystko chodzi (na wew. kodeku na zew. nie sprawdzałem)
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.