PDA

View Full Version : KMP problem z .mkv

ZioloPL
05-31-2009, 06:28 PM
Witam

Szukam pomocy tak jak w temacie słyszałem dobre opinie o KMPlayer więc postanowiłem go pobrać mam jednak problem z jego skonfigurowaniem

W opcjach programu zrobiłem żeby urzywał zewnętrznych koderów a całość wygląda tak:

[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links])

Wcześniej używałem k-lite packa a do mkv sciągnełem jakąs paczkę mettroska pack gdzie był między innymi ffdshow i wszystko było ok. Po zainstalowaniu KMP usunąłem wszystko i zrobiłem konfiguracje taką jak na zdjęciu i wszystko śmiga prócz .mkv. Zainstalowałem dla próby CCCP i film w .mkv opalił, ale był mały problem w ustawieniach KMP nic nie zmieniałem wszystko było tak jak na zdjęciu więc film powinien odpalać z kodeków cyberlinka a odpalało z ffdshow. Mam pytanie co zrobić żeby te pliki .mkv chodziły na kodekach cyberlinka bo na nich podobno najładniejszy obraz jest aha i przy okazji gdzie w KMP znajduję się opcja highspeed mode lub superspeed?? Liczę na waszą pomoc w ogarnięciu tego wszystkiego. Pozdrawiam

pikaczu
06-01-2009, 04:24 PM
ja nie uzywam zadnych kodekow do kmplayer, procz, ktore ma kmplayer i real alternative, do rmvb.

co do mkv to mi dziala dobrze, wiec sprobuj bez zadnych kodekow.

a po co tez odtwarzacz na kodekach cyberlinka, tez ma fajny obraz, bez tych kodekow.

quidam
06-07-2009, 02:05 AM
ustawienia wygladaja poprawnie, wcisnij [Tab] podczas odtwarzania i sprawdz czy faktycznie uzywa zlego kodeka.

mkv to tylko kontener, dlatego nie ma czegos takiego jak "kodek do mkv". w srodku moze byc wszystko, od starego divixa do czegos w h264. z moich eksperymentow cyberlink faktycznie najlepiej sobie radzi, ale tylko z materialem mpeg-2. do mpeg-1 uzywam kodeka mainconcept, a avc i h264 - CoreAVC. nie obciaza tak procesora i moim zdaniem obraz wyglada na mniej rozmyty.

super/highspeed masz pod skrotem alt+f ctrl+alt+f lub w menu zaawansowanym pod pozycja video (advanced)