PDA

View Full Version : Generator video - jaki najlepszy?

reese
06-23-2009, 04:45 AM
Witam!

W multum opcjach KMPlayera jest "geneartor video" (jaką role to pełni?) i tam dużo opcji, jaki rennder jest najlepszy? Ten domyślny a może: VMR7, VMR9 itp. nie wiem czym to się różni... trochę mi brakuje jakiegoś 'przewodnika' (po polsku) po tym programie, mimo że interfejs jest po polsku to nie wiem co jaką rolę odgrywa i jakie zrobić najlepsze ustawienia...

Pozdrówka!

VirtualManPL
06-24-2009, 04:13 AM
Windows XP = VMR9 Renderless (HQ Subtitles)
Windows Vista & 7 = Enhanced Video Renderer (C/A) albo Enhanced Video Renderer

mozesz tez uzyc Haali's Video Renderer na wszystkich w/w systemach jesli nie uzywasz CoreAVC z wlaczona obsluga CUDA, gdyz ten renderer nie obsluguje tej technologi jeszcze ;)
a ma lepsza jakosc, widac to szczegolnie w resizing'u...

godnym polecanie rendererem tez jest madVR, chociaz KMP nie obsluguje go jeszcze...
a sam renderer zapewnia najwyzsza jakosc, mozna np. wybrac metode Spline64 jako resizing'u i cieszyc sie wysmienita jakoscia przetwarzania ;)
niestety ten renderer nie obsluguje jeszcze napisow, ale oby zostala jak najszybciej dodana... :p

reese
06-24-2009, 04:36 PM
Dzięki VirtualManPL za dokładną odpowiedź.
Wynika z niej tyle, że wszystko jest jeszcze w powijakach....

Ja nie mam karty z CUDA więc chyba w moim przypadku Haali najlepiej się sprawdzi.
Z tego co zrozumiałem madVR uważasz za najlepszy... a jaki player umożliwia stosowanie go? mpc?

----------
Mam jeszcze jedno pytanko: jak w programie mpc / kmp ustawie 'Direct Show Audio' na 'System Default' to w panelu sterowania w zakład 'dźwięki i urządzenia' mogę określić urządzenie domyślne...

Natomiast w 'Direct Show Video' wezmę 'System Default' to nie mam pojęcia jaki render jest domyślny, gdzie tego szukać (w systemie)? czy można to zmienić? Oczywiście przy odtwarzaniu można zobaczyć jaki render został użyty. Bo jeśli np. zamieni się 'domyślny render' na madVR to wtedy KMP będzie go obsługiwał... - można tak?

VirtualManPL
06-25-2009, 05:42 AM
w powijakach tylko
Haali - za brak CUDA (w dekoderze CoreAVC), ale za to ma support napisow i DxVA...
madVR - za brak napisow (co dyskwalifikuje go u wiekszosci) oraz DxVA / za to ma support CUDA...

odnosnie jakosci to ma to sie nastepujaca
1. madVR (przetwarzanie Spline64 najlepsze w moich testach, Lanczos8 na 2 miejscu gdyz zdaje za duzy ringing...)
2. Haali
3. EVR (C/A)
4. EVR
5. VMR9 (Renderless)

dlatego najlepiej uzywac VMR9 (Renderless) pod XP oraz EVR (C/A) pod Vista i 7 by nie przejmowac sie niczym, ze cos nie bedzie obslugiwane... ;)

albo sprobowac Haali jesli nie masz grafiki z supportem CUDA...

odnosnie renderera jaki jest uzywany najlepiej kliknac CTRL+TAB i sprawdzic ;)

a KMP domyslnie uzywa chyba Overlay Mixer'a jak pamietam, najstarszy odtwarzacz... ale ma obsklue Desktop Mode, czyli video zamiast tapety...

najwyzszy merit ustawiony w systemie dla madVR nic nie da, probowalem ;) KMP i tak bedzie uzywal tylko tych obslugiwanych przez siebie...

reese
06-25-2009, 10:53 PM
Ja ustawie na Haali w KMP to mam czarny ekran... :/
Jak ustawie na VMR9 (Renderless) to napisy ładnie wyglądają, ale cały materiał video jakby za mgłą - tragedia (już wolę ten domyślny render: o niebo lepiej).
ctr+tab powiadasz, prosze:
0) - Metallica - Harvester Of Sorrow.vob
1) - KMP MPEG2(PS) Splitter
2) - InterVideo Video Decoder
3) - CyberLink Audio Decoder (PDVD9)
4) - KMP Video Transform
5) - OverlayMixer
6) - KMP Audio Transform(Copy)
7) - Video Renderer
8) - kX Wave SB0350 10k2 [bc00] 0/1

Zatem jest tylko 'video renderer' i nie wiem co dokładnie pod tą nazwą się kryje. Tez trochę niepokoi mnie te 4), 5) i 6) - czy to musi być?, jeśli nie to chętnie bym to wywalił.... (w mpc tego nie mam, choć OverlayMixer musiałem zablokować w opcjach bo skubany zawsze się pojawiał). Może z tej 'ścieżki' od 1) do 8) coś byś udoskonalił? ehh dużo pytań:)

Jaki program obsługuje madVR? Chętnie bym go wypróbował i porównał...

VirtualManPL
06-27-2009, 05:20 AM
Ja ustawie na Haali w KMP to mam czarny ekran... :/
dlatego ze Haali renderer trzeba zainstalowac oddzielnie... ;)
polecam zainstalowac go samego z K-Lite Codec Pack (Basic) ([Only registered and activated users can see links]), gdyz w paczka Haali duzo miesza z ustawieniami systemowaymi jak domyslne ikonki itp...

Jak ustawie na VMR9 (Renderless) to napisy ładnie wyglądają, ale cały materiał video jakby za mgłą - tragedia (już wolę ten domyślny render: o niebo lepiej).
ustaw tak jak na SS, powinno pomoc...
[Only registered and activated users can see links]

Jaki program obsługuje madVR? Chętnie bym go wypróbował i porównał...
Media Player Classic HomeCinema ([Only registered and activated users can see links])
oraz WMP i kazda jego "nakladka" jesli sie wymusi merit madVR w systemie na "FFFF0000"

ctr+tab powiadasz, prosze:
2) - InterVideo Video Decoder
3) - CyberLink Audio Decoder (PDVD9)
4) - KMP Video Transform
5) - OverlayMixer
6) - KMP Audio Transform(Copy)
7) - Video Renderer
8) - kX Wave SB0350 10k2 [bc00] 0/1

Zatem jest tylko 'video renderer' i nie wiem co dokładnie pod tą nazwą się kryje. Tez trochę niepokoi mnie te 4), 5) i 6) - czy to musi być?, jeśli nie to chętnie bym to wywalił.... (w mpc tego nie mam, choć OverlayMixer musiałem zablokować w opcjach bo skubany zawsze się pojawiał). Może z tej 'ścieżki' od 1) do 8) coś byś udoskonalił? ehh dużo pytań:)
tak ustawic dodatkowo jesli nie kozystasz z pluginow video/audio w KMP...

dla pewnosci wlaczamy tez HighSpeed Mode, a nastepnoe SuperSpeed Mode

reese
06-30-2009, 05:01 AM
Dziękuje za wskazówki (tak ładnie pokazane). Pomogło, choć nie mogłem jednocześnie zaznaczyć 'super speed mode' i 'highspeed mode' albo jedno albo drugie, nie wiem jak Ci się udało postawić oba te ptaszki (tak jak na screenie).

Wskazówki pomogły, teraz jest:
2) - CyberLink Audio Decoder (PDVD9)
3) - InterVideo Video Decoder
4) - Video Mixing Renderer9(Renderless)
5) - kX Wave SB0350 10k2 [bc00] 0/1

---
w mpc hc (najnowszy) i ustawieniu madVR mam:
madVR reports:
- graphics card only supports power of 2 textures
i czarny ekran,

moja karta graficzna: radeon 9200 SE
(być może za słaba na ten render, ogólnie zastanawiam się czy jest jakaś karta graficzna NVIDI, na AGP, która sprzętowo kompletnie dekoduje sygnał HD - być może wystarczy tylko taką kartę dokupić i nawet na słabym kompie, mój: sepron 1500 mHz, da się odtwarzać video hd 1024p)

o madVR natrafiłem na fajny artykuł (choć po angielsku):

-----
halli render - po instalacji render'a z tej paczki kodeków co polecałeś, ten sam efekt co ostatnio: czarny ekran

co to jest te dxVA
to jest pure-video HD? ...
-------

"a KMP domyslnie uzywa chyba Overlay Mixer'a jak pamietam, najstarszy odtwarzacz... ale ma obsklue Desktop Mode, czyli video zamiast tapety..."
trochę nierozumiem 'video zamiast tapety'?

VirtualManPL
07-05-2009, 04:45 AM
jak blad napisal oraz jest napisane w opisie twoja grafa jest za slaba...

Haali powinien chodzic... dziwne ze nie dziala

nom, video zamiast tapety, dobrze widzisz...

odnosnie rendereow VMR9 (Renderless) do XP, a EVR C/A do Visty i 7...
i brak problemow jak zem pisal na poczatku... ;)

DxVA (DirectX Video Acceleration) to przyszpieszanie sprzetowe GPU w procesie dekodowania video, czyli odciaza procek jednym slowem ;D
u nVidii zwie sie to "PureVideo", a u AMD "UVD (Unified Video Decoder)" lub ogolnie "AVIVO"...

sesq
07-30-2009, 07:34 PM
VirtualManPL,
A jak uzywam w KMPlayer CoreAVC to generator tez mozna zmienic ? czy coreavc jest juz tym generatorem ?
Jakiego generatora uzyc ( razem z CoreAVC jesli sie da ) zeby miec najlepsza jakość przy downscale z 1280x720 -> 1024x*** ? ( material 720p -> telewizor plazmowy ) ?
Haali ?

VirtualManPL
07-31-2009, 02:45 PM
z CoreAVC pamietaj by uzywac splitterow dostarczonych do paczki Haali...
gdyz tylko z nimi bedziesz mial poprawne ratio w niektorych plikach...

a jakiego renderera uzyc...
7 & Vista - EVR (C/A)
XP - VMR9 (Renderless)

w Haali nie warto sie pakowac, bo tracisz to co najlepsze w CoreAVC czyli CUDA support... w dodatku obciaza on troszke wiecej procek przetwarzajac wszystko na RGB32...