PDA

View Full Version : Cz jest wtyczka do KMP obsługująca Replay gain?

reese
07-25-2009, 02:23 AM
Witam!

W specyfikacji matroska przewidzieli dodanie metadanych o poziomie głośności utworu (znana funkcja replay gain w foobarze).
vide: [Only registered and activated users can see links]

Jednak jest problem z odtwarzaczem, który potrafiłby tą informacje zastosować, niby mpc ma taką funkcje ale to nie działa....

Zatem może kmp potrafią wykorzystać tę informacje, a jak nie to może jest jakaś wtyczka do kmp lub też inny odwarzacz który poradzi sobie z tym?

Bardzo mi na tym zależy, bo mając dużo teledysków z różnych źródeł trochę wkurzające jest manipulowanie gałką głośności.

Uwaga: normalizacja w kmp zmniejsza dynamikę utworu dlatego mnie te rozwiązanie nie zadwala.

VirtualManPL
07-28-2009, 03:22 AM
jak nie zodawala ffdshow'ski normalizer to wtedy poszukaj jakiegos pluginu WinAmp'a na ich stronce ;)

po za tym czy tak meczace jest uzywanie scroll'a w myszce ;p

reese
07-29-2009, 05:44 AM
to nie o to chodzi że coś jest męcząc, po prostu jak masz cichy utwór to bierzesz volum na maxa a jak następna piosenka jest głośna to można uszy stracić nim ściszysz.

Wiem, że w WinAmpie też można odtwarzać pliki video jednak nie próbowałem, bo wydaje mis się że to różnica klas w porównaniu do kmp czy mpc.

VirtualManPL
07-29-2009, 11:35 PM
to rippuj poprawnie pliki ;p
albo zasysaj z dobrej jakosci, a nie jakies kaszanki ;)

a o WinAmp'a to chodzi bys plugin jego dodal do KMP, jesli oczywiscie taki jest i znajdziesz...

reese
07-29-2009, 11:51 PM
aleś uparty :), nawet muza z CD jest nagrywana z różnym średnim poziomem głośności, więc tutaj faktycznie przy przegrywaniu trzeba byłoby to ujednolicić - zgodna, jednak jak np. masz koncert na dvd w którym muzyka jest zapisana tylko w DD to już jest problem, aby ujednolicić średnią głośność w tego typu materiale, trzeba dźwięk DD przekonwertować na WAV następnie poddać obróbce w foobarze i.... WŁAŚNIE TU JEST PROBLEM, jak z powrotem zakodujesz na DD to otrzymasz dźwięk gorszej jakości niż wcześniej (zawsze to kompresja stratna), jedynie można spakować w flaca i obraz z dźwiękiem wrzucić do matroski jednak wówczas wielkość pliku się zwiększa, przy DD to nieznacznie ale jak masz już DTS 5.1 to sporo....
----------------------------------
"a o WinAmp'a to chodzi bys plugin jego dodal do KMP" co miałeś na myśli?
Jest jakiś plugin do KMP obsługujący funkcje winampa?....

VirtualManPL
07-30-2009, 04:26 AM
nie uparty... ;p mam kilka tys plikow muzycznych i nie spotkalem sie z wieksza iloscia niz 10 plikow z nizsza glosnascia, ktore i tak wywalilem bo byly slabej jakosci...

wiec zmien dilera lub rippuj poprawnie ;)

i przecie KMP obsluguje pluginy WinAmp'a... nie wszystkie zapewne ale jednak... ;)

reese
07-30-2009, 02:57 PM
>wiec zmien dilera lub rippuj poprawnie
chyba nie zrozumiałeś moich argumentów...:P

>przecie KMP obsluguje pluginy WinAmp
no tak ale co to mi da? do czego jest ten plugin? Jakoś tak tajemniczo ostatnio się wypowiadasz;)

VirtualManPL
07-30-2009, 05:41 PM
wypowiadam sie tajemniczo, bo nie wiem czy taki plugin instanieje do WinAmp'a, muszisz sam poszukac ;)
gdyz ja do audio uzywam AIMP2, ze wzgledu na prostote, "lekkosc" w RAMie jego domyslny skin i obsluge 100% moich potrzeb co do formatow, a KMP tylko do audio ;p
wiec jak bys nie znalazl lub by Ci sie nie chcialo szukac, mozesz sprobowac AIMP'a

BArtus
08-20-2009, 08:10 AM
Foobar z odpowiednim owtyczkowaniem obrzuci pliki mp4 i mkv; w avi tagowanie RG niestety nie zadziała, ale kto jeszcze używa tego formatu :)
Też uważam, że KMP powinno obsługiwać RG; tak muszę korzystać z wtyczek [be]winampa...

reese
09-03-2009, 08:16 PM
a jakich wtyczek winampa? to jak da się zmusić KMP do obsługi RG?

VirtualManPL
09-12-2009, 08:18 PM
@ reese - [Only registered and activated users can see links]
umieszczasz dll w folderze PlugIns w folderze glownym KMP ;)

reese
09-19-2009, 04:07 PM
Na stronie jaką podałeś, jest mnóstwo wtyczek, jaką mam zastosować, ponadto mi nie chodzi o to aby jakieś pliki muzyczne odsłuchiwać w kmp z tagiem RG, ale o to aby przy odtwarzaniu materiału video (plik w kontenerze matroska) program dostosowywał głośność w stosunku do tego co ma zapisane o Replay gain w metadanych pliku (w kontenerze matroska jest miejsce na tego typu dane tylko jakoś, żaden odtwarzacz tego nie obsługuje...:/ )

ps. ponoć "MPlayer" obsługuje te tagi o RG w matrosce ale nie sprawdzałem tego...