PDA

View Full Version : KMPlayer - małe podsumowanie

Offek
12-08-2009, 08:07 PM
Witam,

Ostatnio wspomniałam, że poszukuję playera pod Win 7 x64.
Trafiłam na KMP i parę słów podsumowania a propos tego playera może się przyda nowym użytkownikom.

Odtwarzacz ma wiele przydatnych opcji, których brakuje w innych odtwarzaczach:
- dobra obsługa drugiego monitora
- dobra obsługa napisów (nie ma np. problemu z tagiem kursywy "/" z czym problem ma GomPlayer i MPC HC)
- OSD wyświetlane stale na ekranie (tego też nie znajdzie się np. w MPC HC)
- Album - sympatyczny dodatek
- kodeki wewnętrzne
- opcje, opcje, opcje

Ale niestety program ma całą masę bugów, które np. uniemożliwiają uzyskanie jakości obrazu, którą posiada MPC HC i GomPlayer.
Główne problemy, które zauważyłam to:

- freezy obrazu przy używaniu EVR i EVR (C/A) szczególnie w wyższych rozdzielczościach, na Win 7 jedyny naprawdę działający generator to stary, nie posiadający najlepszej jakości Overlay Mixer, to uniemożliwia np. korzystanie przy HD z filtrów zewnętrznych
- rozsynchronizowanie napisów przy używaniu zewnętrznego ffdshow

Teraz pytanie do forumowiczów, czy powyższe problemy są "rozwiązywalne"?
Czy ktoś wpadł na pomysł konfiguracji, która poprawi jakość obrazu?
Czy też należy czekać na reakcje autora programu (choć ponoć marnie wyglądają szansę na nową odsłonę KMPlayera, a szkoda...)?
pozdrawiam
Offka

PS. Może będzie to nieco nietaktowne, ale mimo wszystko zapytam, czy istnieje odtwarzacz (marzeniem byłoby, żeby był x64), który łączyłby wymienione zalety KMPlayera i np. jakość obrazu MPC HC? Odpada BestPlayer, który niestety na TV Full HD rwie mi obraz, nie mam pojęcia dlaczego.

pikaczu
12-09-2009, 12:22 AM
to napisz po angielsku na tym forum, bo moze to poprawia

Psylosteriva
12-28-2009, 11:09 PM
Po to są te "opcje, opcje, opcje" by odpowiednio skonfigurować odtwarzacz do własnych upodobań. A opisane problemy są jak najbardziej rozwiązywalne:
prawdopodobnie masz freezy obrazu przy EVR i EVR C/A z powodu niewystarczającej mocy obliczeniowej lub nieodpowiedniej konfiguracji KMP. Dobrze mieć kartę graficzną z obsługą CUDA i CoreAVC Professional Edition 2.0.0, który to w pełni obsługuje Win7 32/64bit plus kodeki CyberLinka. Opcji dla uzyskania lepszego obrazu jest sporo: wszystkie w Video Processing.

Edit:
Mała poprawka odnośnie freez'ów przy EVR - w najnowszej wersji jest jakiś bug i większość użytkowników się na to skarży

Offek
01-06-2010, 04:11 AM
Windows 7 64-bitowy
karta GeForce 9800 GT (z obsługą)
Intel CoreDuo 6400 2,13 GHz 3,20 GHz
Myślę, że to odpowiednia moc obliczeniowa, a bug z EVR jest niestety z tych istotnych.
Kodeki Cyberlinka są z paczki K-lite, ale niestety należy ich używać tylko przy EVR lub EVR (C/A), a jeśli się użyje takie konfiguracji, następuje freez.
Brak synchronizacji też już był zgłaszany gdzieś na forum.
I niestety jakością obrazu KMPlayer przegrywa z MPC HC i GomPlyerem - oczywiście można obraz poprawić w owym video processingu, to prawda, ale niestety nadal to nie to, jedynie Halii chyba ma w KMP taką jakość jak MPC, ale się przycina.

Niestety player z potencjałem, ale niedopracowany i ze sporymi bugami.