PDA

View Full Version : Czym gorsza jakośc filmu, tym gorsza jakość napisów :|

gorston
04-19-2011, 11:00 PM
Przy odtwarzaniu filmu 1080p i 720p jakość napisów jest idealna, w bdrip 480p już jest gorzej, w dvdrip jeszcze gorzej, tvrip i .rmvb jeszcze gorzej itd. itd.
Czym gorszy obraz, tym gorsza jakość napisów.

W jednym z postów ktoś miał chyba podobny problem i porada była taka:
"w opcjach "Przetwarzanie napisów" zaznacz wyjście raseryzatora
prawy na oknie KMP ->Napisy->Efekty napisów-> zaznacz użyj czcionki pogrubionej, rysuj kontur, użyj efektu cienia, efekt zanikania wedle uznania",
ale u mnie to nie pomaga, napisy dalej mają pixeloze.

Mam KMPlayera 3.0.0.1439 i Windows 7

Pomocy

artpeter
04-21-2011, 03:31 AM
A jaki masz ustawiony generator wideo? Tam jeszcze możesz pokombinować.

gorston
04-21-2011, 09:43 AM
VMR9 Renderless, ale na każdym innym jest to samo. Do tego teraz doszła pixeloza na całym filmie (jakimkolwiek) i mam powoli dosyć. W konkurencyjnych programach "z marszu" wszystko działa jak należy, a tu musze gmerać godzinami, żeby mi łaskawie wyświetlał tak jak powinien, ale dalej tego nie robi!

pikaczu
04-24-2011, 02:45 PM
u mnie jest dobrze

artpeter
04-27-2011, 07:02 PM
VMR9 Renderless, ale na każdym innym jest to samo. Do tego teraz doszła pixeloza na całym filmie (jakimkolwiek) i mam powoli dosyć. W konkurencyjnych programach "z marszu" wszystko działa jak należy, a tu musze gmerać godzinami, żeby mi łaskawie wyświetlał tak jak powinien, ale dalej tego nie robi!

szczerze mówiąc w takim przypadku mam taką propozycje: pobierz najnowszą wersje 1440 a następnie zresetuj wszystkie ustawienia. Czasami daje to zdumiewające efekty :P.
Generatorem w 7 powinien być EVR (wzmocniony generator video) dodatkowo jeżeli masz ATI na pokładzie to możesz zaznaczyć :
[Only registered and activated users can see links] ([Only registered and activated users can see links]) i pobawić się pozostałymi opcjami.
Do niektórych ustawień trzeba zrestartować program.

Kietna QuTak
05-13-2011, 07:58 PM
Moja propozycja ustawień, z których sam korzystam i mam świetnie niezależnie od rozmiaru:

Przetwarzanie wideo => Generator => VMR9 Renderless (HQ napisów)
Przetwarzanie napisów => Metoda wyjścia napisów => Rysuj na powierzchni VMR/D3D
Przetwarzanie napisów => Metoda wyświetlania napisów => Wyjście rasteryzatora
Przetwarzanie napisów => Ustawienia folderu => 2x anti-aliasing (ewentualnie 3x jeżeli nie masz pożądanych efektów)
upewnij się, że nie masz wymuszania niskiej rozdziałki Główne => Ekran => Zaawansowane => Rozdzielczość => Nie rób nic
Przetwarzanie napisów => Efekt/Regulacja => Wyrównanie napisów/Margines => Pozycja => Wyświetl napisy w top/spód ekranu

To ostatnie nie jest wymagane, a przynajmniej nie jestem pewien. Tak czy siak ustawiam pod filmem napisy nie tylko dlatego, że mi zasłaniają obraz, ale też zauważyłem, że przy niektórych ustawieniach czcionka ma rozdzielczość filmu, czyli jak film kiepski to i napisy kiepskie. Walnięcie napisów poza ramkę filmu sprawia, że są renderowane oddzielnie jakby (ale nie dam sobie nic uciać, nie jestem specjalistą ;)).

Pozdrawiam, KQT ;-)