View Full Version : najlepsze ustawienie do h264/x264/avc1
playersct
01-09-2008, 01:12 AM
pytanko...jakie proponujecie najlepsze ustawienie KMP do ogladania filmow x264/h264/avc1 na tv lcd?
chodzi o to jaki kodek video (coreavc/ffdshow/cyberlink), jaki renderer (vmr/haalis renderer/overlay) i jaki spliter ustawic zeby filmy szly bez problemu na dosc szybkim sprzecie i zeby obraz byl jednak jak najlepszej jakosci (8800gt + C2D E4500 3.2Ghz)
Waldemar Sikorski
01-09-2008, 10:04 AM
Jak do tej pory nie ma idealnego. Ja mam kilka ustawien.
MPG-1,2 -Cyberlink Video/SP Decoder (PDVD7)
AVC1, N.264 -CoreAVC
EVR, VMR9 Renderless
Waldemar Sikorski
01-13-2008, 02:19 PM
Znalazlem cos ([Only registered and activated users can see links]) co moze sie przydac.
Placio74
01-13-2008, 02:49 PM
Znalazlem cos ([Only registered and activated users can see links]) co moze sie przydac.
Skoro już wspomniano o konfiguracji ffdshow...
[Only registered and activated users can see links]
playersct
01-14-2008, 09:38 PM
a ja po wielu probach doszedlem downiosku ze faktycznie nie ma zlotego srodka... bo faktycznie o ile core avc jest najszybsze topotrafi sie wylozyc na niektorych filmach, ktore spokojnie dekoduje ffdshow... tak samo z dekoderem cyberlinka... fajnie ze dekodeuje filmy uzywajac DXVA ale na niektorych filmach w 1080 sie juz wyklada.. trzeba miec poprostu przygotowane pare konfiguracji bo nie ma innego wyjscia
mati70
04-06-2008, 11:43 PM
ja wszędzie mam NVIDIA PureVideo Decoder, używam wspomaganie sprzętowego, mam intel Dual Core 1.80, palit 8600GT Sonic+, ale z tego co wiem w tych kartach 88xx nie ma wspomagania sprzętowego, albo jest bardzo kiepskie, a szkoda bo odciąża procka i daje lepszy obraz
Inspektore
04-15-2008, 06:29 PM
Witam mam pytanie do użytkowników kmp jakie są wasze odczucie w kwestii kodeków a dokładnie chodzi mi o kodeki cyberlinka pdvd np. 8 wersji vs core avc , który z tych kodeków u was daje lepszy obraz , który chodzi płynniej. Wiem że nie ma złotego środka na odtwarzanie materiałów filmowych ( sam niejednokrotnie się przekonałem) ale chciałbym poznać opinie forumowiczów w tej materii. Z góry dzięki za odpowiedzi.
VirtualManPL
04-16-2008, 03:11 AM
MPEG-1 = MainConcept
MPEG-2 = CyberLink
H.264 = CoreAVC
DivX do DivX'ow
Xvid do Xvid'ow
reszta zajmuje sie ffdshow (libavcodec)
dzialam na EVR C/A pod XP
do tego upscaling do 2048 x XXXX w trybie Spline (zarowno chrominancja jak i luminancja) z wlaczonymi wszystkimi opcjami postprocessingu w ustawieniach CoreAVC, DivX czy Xvid
i obraz jest niebotyczny xD
o niebo lepiej niz postprocessingowac ffdshowem
dzialam na C2D E6550 2,33GHz @ 3,5GHz
GF 8600GT (core:625MHz/ram:1800MHz @ core:729MHz/ram:2106MHz)
Pozdrawiam
Virtual_ManPL
P.S. zalanczam moje ustawienia ffdshow do wysokiej jakosci ogladania i sluchania xD
pikaczu
04-16-2008, 03:25 AM
witam
ja wcale nie uzywam zadnych kodekow, tylko te, ktore ma kmplayer, i wszystko ladnie mi odtwarza.
Inspektore
04-16-2008, 03:00 PM
Virtual_ManPL dizęki za szybką odpowiedź. Czy nie masz czasem wrażenia że core avc potrafi niekiedy wygenerować na ciemnych scenach trochę artefaktów na obrazie ( bo może ja jestem już za bardzo przeczulony). Czy mógłbyś jeszcze podrzucić screeny z ustawienia twojego core avc dla porównania. Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś używa podczas oglądania filmów reclocka i jak się wam on wtedy sprawuje czy niweluje efekt juddera.
Pozdrawiam.
VirtualManPL
04-16-2008, 10:47 PM
Virtual_ManPL dizęki za szybką odpowiedź. Czy nie masz czasem wrażenia że core avc potrafi niekiedy wygenerować na ciemnych scenach trochę artefaktów na obrazie ( bo może ja jestem już za bardzo przeczulony). Czy mógłbyś jeszcze podrzucić screeny z ustawienia twojego core avc dla porównania. Mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś używa podczas oglądania filmów reclocka i jak się wam on wtedy sprawuje czy niweluje efekt juddera.
Pozdrawiam.
CoreAVC
DivX
Xvid
CyberLink
MainConcept
nie spotkalem sie z tym by CoreAVC generowal jakiekolwiek artefakty
zapodaj jakis zrodlem to sprawdze ;)
a odnosnie kodekow H.264 to testowalem:
MainConcept/Elcard
CyberLink
CoreAVC
i moja opinia jest taka:
MainConcept/Elcard - nie rozwijany dalej, wiec nie ma sie co nim zajmowac wogole...
CyberLink - pisza ze ma lepsza wydajnosc na kartach z PureVideo/AVIVO, lecz ja jakos na swojej GF8600 nie doswiadczam tego...
po upscalingu do 2048 x XXXX CyberLink obciaza mi procka na 90-100%...
a CoreAVC na okolo 45-55%
CoreAVC - szybszy od CyberLink'a
Pozdrawiam
Virtual_ManPL
P.S. Moze ktos uwaza ze MainConcept to przeterminowany kodek do MPEG-1,
ale jest w bledzie, gdyz on posiada najlepszy wewnetrzy postprocessing i error resiliencing niz Gabest, ffdshow (libavcodec & libmpeg2), CyberLink, DScaler5, InterVideo czy Ligos
sprawdzone na moich trudnych i ciezkich plikach xD
Inspektore
04-17-2008, 02:53 PM
Virtual_ManPL dzięki za ustawienia core , mam ustawionego prawie identycznie ale sprawdzę na twoim ustawieniu. U mnie również cyberlink znacznie więcej obciąża procka w stosunku do coreavc także chyba zostanę przy tym drugim. Co do artefaktów tworzonych przez core może to był zbieg okoliczności albo ja jestem już za bardzo przeczulony choć na innych forach hd taka opinia się czasem pojawiała.
Jeszcze raz wielkie dzięki za odzew i pomoc. Pozdrawim
vBulletin® v3.6.8, Copyright ©2000-2008, Jelsoft Enterprises Ltd.